healing, energie, paard, pony, reading, balans, therapie, energetisch, facia, Myofasciaal Release Therapeut

Mijn ontdekking van fascia deel 2

Fascia

Een vlies wat door het hele (paarden)lichaam zit en alles met elkaar verbind. Dat was mijn eerste kennismaking met fascies (zie deel 1 van Mijn ontdekking van fascia). Je kent vast wel het kipfiletje. Daar zit zo’n vliesje omheen wat altijd wat lastig doorsnijden is met een gemiddeld keukenmes. Dat was dan het fascia van de kipfilet. Maar wat heeft dat nu met het bewegen van het paard te maken?

Even wat uitleg over fascia:

Het is een vlies wat alles met elkaar verbind. Om bij de paarden te blijven: van het puntje van zijn neus tot zijn hoef van zijn achterbeen. Zonder helemaal de diepte in te gaan (leuke woordspeling met fascies 😊) tref je dit vlies vlak onder de huid maar ook om spierbundels, spiervezels en organen. Er zijn zelfs studies die tot de conclusie komen dat een orgaan, bijvoorbeeld de lever bestaat uit fascies met levercellen, dat een hart bestaat uit facies met hartcellen. Interessant toch?

Dit vlies, ik zal het verder gewoon fascies noemen, bestaat voor een groot deel uit vocht. Als het goed is tenminste. Dit vocht zorgt ervoor dat het soepel en elastisch is. Wanneer er om wat voor reden dan ook het vocht verminderd is, wordt het fascia strakker. Je kunt je wel voorstellen dat wanneer een vlies wat om een spier heen zit verstrakt, de spier minder goed zijn werk kan doen.

Resultaat is dat het paard dus minder goed kan bewegen!

Beweging helpt vaak om de fascies weer wat soepeler te maken. Je hoort vaak mensen zeggen “hij start wat langzaam op maar als we een tijdje bezig zijn gaat hij steeds beter lopen”. Dit is een mooi voorbeeld van fascies die verstrakt zijn en tijdens de beweging soepeler worden.

Myofasciaal Release Therapeut

Tijdens de workshop 1 Fascia leerde ik ook wat eerste technieken om een paard te helpen. En het mooie was…. Je zag direct verschil!!! Dat betekent dat wanneer je als eigenaar wat eenvoudige technieken toepast, je al veel voor je paard kan betekenen.

Vol enthousiasme ben ik deze technieken op mijn eigen paard Gyan gaan toepassen met mooie resultaten. Dit smaakte naar meer. Ik heb mij dus opgegeven voor deel 2 van deze workshop en ben verder gaan googlen op “fascies”. Tijdens dit surfen op internet kwam ik de opleiding tot Myofasciaal Release Therapeut tegen. Deze opleiding werd gegeven door o.a. Karin Leibrandt, de dame die ik ontmoet had tijdens de Basic Balance Dagen en die tevens dat boek had geschreven. Soms komt alles ineens samen. Om in aanmerking te komen voor deze opleiding moest ik een motivatie sturen. Kortom, niet iedereen mag deze opleiding doen. Er is een serieuze selectie. Een spannende tijd brak aan…….

Wil je weten hoe het verhaal verder gaat… lees dan mijn volgende blog of neem contact met mij op.

Deel dit bericht

Ange Healing maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze Privacy Statement