kruiden, olie, doterra, angehealing, behandeling, therapie

Geef je paard een boost met essentiële oliën

De inzet van essentiële oliën voor paarden is grenzeloos. Je kan er zo ontzettend veel mee doen, maar net zoals bij de kruiden geldt hier dat je ze met kennis en kunde moet gebruiken. Ze geven ondersteuning en verlichting bij veel voorkomende problemen. Denk aan EHBO voor je paard, als je liever geen chemicaliën op je paard smeert. Maar ze hebben veel meer fysieke en mentale voordelen voor je in petto!

Wat is het?

Essentiële olie wordt ook wel etherische of aromatische olie genoemd. De olie die wordt gewonnen uit planten, struiken, vruchten, bomen etc. Elke plant heeft zijn unieke aroma, zijn eigen levenskracht en kent dus ook zijn eigen toepassing. Doordat het lichaam in staat is de natuurlijke stoffen te herkennen, worden er razend snel de gewenste lichaamsfuncties geactiveerd.

Hoe werkt het?

Een olie werkt zowel op fysiek, emotioneel als energetisch niveau. Zowel de tastbare materie van ons lichaam, als ook onze gedachten en emoties bestaan in feite uit elektromagnetische golven. Als daarin een verstoring komt, helpen de essentiële oliën om het proces weer in balans te brengen. Paarden zijn heel gevoelig voor de effecten van essentiële olie, omdat ze zo sensitief zijn.

Hoe gebruik je het?

Ten eerste mag je bij paarden alleen pure en geteste oliën gebruiken die geschikt zijn voor therapeutische toepassing. De oliën van DoTerra voldoen hier absoluut aan.

Dan zijn er verschillende manieren van gebruik en toepassing, waardoor kennis en kunde van groot belang is. Soms gebruik je een single olie en soms een blend. Soms gebruik je maar één olie of blend en soms gebruik je er meerder in een specifieke volgorde. Soms gebruik je het puur en soms verdund. Soms laat je het alleen ruiken, soms smeer je het op het lichaam en soms geef je het intern. Jij mag met je kennis en kunde de oliën uitzoeken, maar je paard laat je uiteindelijk weten of je hem wel of niet mag inzetten.

Wat is het gevolg van het gebruik?

Met oliën ondersteun je bepaalde lichaamssystemen. Denk aan het immuunsysteem, ademhaling, hart- en bloedvaten, verteringstelsel, spieren en pezen, etc. Door specifieke oliën te gebruiken geef je een boost aan een systeem en wordt het lichaam ontgift van stoffen die niet goed zijn voor het lijf. Het gebruik van essentiële oliën is echt een ware wellness voor je paard en dus een geweldige aanvulling na een Myofasciaal Release Therapie behandeling.

Welke ongemakken kun je met essentiële oliën ondersteunen?
 • Angst, stress, focus
 • Huidirritaties, jeuk, zomereczeem
 • Stalbenen, bloedcirculatie
 • Ontstekingen
 • Littekens, kleine wondjes
 • Gewrichtspijn, spierpijn
 • Hoeven, hoefbevangenheid
 • Insecten- en tekenbeten, wormen
 • Kneuzingen, botten, pezen/ligamenten
 • Verkoudheid, luchtwegen, koorts
 • Spijsvertering, koliek, maagzweer

Het gebruik van essentiële oliën mogen nooit een dierenarts vervangen, ze werken ondersteunend. Wil je oliën gaan gebruiken, neem dan contact met mij op.

Ik wil echt graag benadrukken dat het heel belangrijk is dat je werkt met oliën van zuivere biologische kwaliteit. Bij het gebruik van mindere kwaliteit olie is de werking niet alleen minder, het werkt vaak ook agressiever en kan serieuze schade toebrengen aan je paard.

Hoe kies je de juiste olie? Welke olie ik ga gebruiken, baseer ik uiteraard op kennis en ervaring en meet ik uit middels een biotensor,  maar uiteindelijk kiest het paard. In vrijheid zoeken ze bloemen en planten uit waar ze baat bij hebben, ze herkennen de helende werking van de natuur. Laat je paard maar aan een aantal oliën ruiken. Je zal zien de keuze duidelijk kenbaar is: ze bewegen ernaar toe of ze bewegen ervan af.

Verder kan iedereen het leren, het is niet moeilijk. Begin bij het begin en start met het volgen van de mini cursus “Olie & paard” bij M’s Horsemanship…….

Deel dit bericht

Ange Healing maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze Privacy Statement